Zona euro nu a fost niciodată mai ameninţată ca acum, este de părere Eloi Laurent, economist la OFCE, care insistă, într-un interviu pentru L'Expansion, pe faptul că în lipsa unei guvernări economice unice, zona euro se poate dezintegra. Laurent este de părere că dacă statele zonei euro nu vor putea să ajungă la un acord privind o gestionare economică unică, atunci zona euro este ameninţată cu dispariţia, această idee fiind exprimată şi de şeful Comisiei Europene, J
Zona euro nu a fost niciodată mai ameninţată ca acum, este de părere Eloi Laurent, economist la OFCE, care insistă, într-un interviu pentru L'Expansion, pe faptul că în lipsa unei guvernări economice unice, zona euro se poate dezintegra.
Laurent este de părere că dacă statele zonei euro nu vor putea să ajungă la un acord privind o gestionare economică unică, atunci zona euro este ameninţată cu dispariţia, această idee fiind exprimată şi de şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care le-a transmis liderilor statelor din zona euro un mesaj destul de clar: "Dacă nu vreţi uniune economică, ar fi mai bine să uitaţi de zona euro".
Eloi Laurent spune că zona euro este nevoită să facă faţă la două provocări: pe de o parte, restabilirea sustenabilităţii finanţelor publice ale statelor membre, iar pe de altă parte rezolvarea problemei de competitivitate acumulate de unii membri de-a lungul timpului.
Aceste probleme trebuie rezolvate de fiecare stat în parte, întrucât fiecare stat membru al zonei euro se confruntă cu o problemă specifică. Dificultatea majoră este că planurile naţionale de redresare economică se dovedesc a fi un eşec, motiv pentru care este nevoie de o guvernare coordonată la nivel mai înalt.
Dat fiind faptul că noţiunea de guvernare economică desemnează o coordonare între politica bugetară europeană a BCE, politica monetară şi politicile bugetare naţionale, sta