În cinci luni s-a confiscat exact cât anul trecut
Consumul ţigărilor ilicite a depăşit în ianuarie 36%
Măsurile luate de autorităţi în privinţa stopării introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă şi a comercializării lor ulterioare par să fie luate în zadar, odată ce reprezentanţii industriei de tutun susţin că doar un procent infim, de 2-3% din ţigările ilicite care intră în ţară, sunt confiscate de autorităţi. Declaraţia a fost făcută ieri de directorul corporate al Philip Morris România, Andrei Vasilescu, potrivit căruia, în primele cinci luni ale acestui an, au fost confiscate 120 de milioane de ţigări. Adică exact atât cât s-a confiscat în întregul an 2009, după cum a precizat pentru Curierul Naţional ANAF.
"Din contrabanda ilicită cu ţigări, numai în 2009 pierderile la buget au fost de 700 - 800 milioane euro. Philip Morris va avea pierderi dacă lucrurile merg prost. Numai în ianuarie anul acesta consumul ţigărilor ilicite a depăşit 36%. Câştigul din contrabanda cu ţigări ar fi la 30 milioane de ţigări de aproximativ 10 milioane lei", a mai spus Andrei Vasilescu.
Menţionând că în primele cinci luni ale anului s-a înregistrat o scădere în volum de 40% a pieţei de ţigări din România, la circa 8 miliarde de ţigări (legal), oficialul a precizat că Philip Morris va distruge în numai patru zile în incinta fabricii 30 de milioane de ţigări, capturate de la începutul anului. "Acestea sunt doar o parte dintre cele confiscate, în vămi aflându-se alte câteva milioane ce urmează să fie aduse pentru a fi distruse. Cele mai multe dintre ţigările de contrabandă sunt moldoveneşti şi chinezeşti", a explicat directorul corporate al Philip Morris, Andrei Vasilescu.
Distrugerea costă producătorii sute de mii de dolari pe an
Afacerile ilegale cu ţigări aduc pierderi importante în bugetele producătorilor, pe lângă scăd