În premieră pentru spitalele din vestul ţării, medicii pot depozita timp îndelungat piele prelevată de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Doctorii spun că puţini aparţinători sunt de acord să doneze pielea rudelor aflate în moarte clinică, din cauza impactului psihologic deosebit.
Supravieţuitori în lupta cu flăcările, zeci de oameni din întreg Banatul ajung săptămânal la Casa Austria din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Şansele lor de a câştiga bătălia cu viaţa au crescut considerabil, de când unitatea a reuşit să cumpere un sistem care permite stocarea pielii timp îndelungat.
Banca de piele a costat 10.000 de euro şi păstrează, la rece, speranţe la viaţă pentru pacienţi aflaţi în stare gravă, cu arsuri adânci şi întinse. „Investiţia este una deosebit de importantă pentru spitalul nostru, care ne va ajuta să salvăm pacienţii cu arsuri deosebit de grave", a explicat Gheorghe Nodiţi, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.
Cresc şansele de salvare
Până acum, victimele focului ajunse la spital erau salvate de transplanturi de piele de la familie sau prieteni.
„Procesul era greoi, deoarece căutarea donatorilor începea abia după ce pacientul ajungea la spital. Pierdeam mult timp realizând toate testele necesare. De acum încolo, având deja la dispoziţie piele necesară transplantului, se elimină timpul de căutare a posibililor donatori şi cresc realmente şansele de salvare a victimelor", a declarat Mihaela Măstăcăneanu, medic în cadrul clinicii Casa Austria.
Potrivit acesteia, victimele ajung de cele mai multe ori conştiente la spital, dar starea lor se agravează foarte repede, astfel că medicii trebuie să fie pregătiţi de intervenţii grele.
Sistemul de crioconservare a pielii a fost îndelung aşteptat de medicii timişoreni, care vor putea stoca prin intermediul lui cantităţi impresionan