Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International ar putea fi pus in pericol din motive legale, iar investitorii inca se tem din cauza situatiei finantelor publice, chiar daca Guvernul a reusit sa supravietuiasca motiunii de cenzura de marti, cred analistii internationali.
Opozitia a hotarat sa conteste masurile de austeritate, printre care reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta, la Curtea Constitutionala, insa aceste masuri sunt vitale pentru asigurarea deblocarii urmatoarei transe din imprumutul de la FMI.
In plus, diferenta minora la care Guvernul a trecut de motiune, de numai opt voturi, inseamna ca premierul Emil Boc va avea mari dificultati in impunerea reformelor, iar faptul ca majoritatea guvernamentala ramane fragila a devenit o reala ingrijorare pentru investitori.
De altfel, Curtea Constitutionala a respins pachete de masuri de austeritate, facand si mai dificil pentru Guvern sa pastreze cheltuielile publice sunt control. De aceasta data, analistii cred ca exista sanse de 50 la suta ca aceste masuri sa fie aprobate, potrivit Reuters.
Senatul a numit doi noi judecatori, luni, ambii sustinuti de Partidul Democrat Liberal, insa nu se stie clar daca acest lucru inseamna ca se va intruni majoritatea necesara pentru votarea masurilor.
Insa FMI nu va debloca transa de 2 miliarde de euro decat daca reducerile de cheltuieli vor fi aprobate de Curtea Constitutionala.
Fara acesti bani, este putin probabil ca statul sa poata finanta deficitul bugetar, iar Guvernul ar trebui sa faca inca un plan de urgenta, de data aceasta pentru majorarea taxelor si impozitelor.
Cand vor fi majorate taxele?
Acest lucru ar insemna prelungirea recesiunii in care Romania se afla. In mai, taierea pensiilor si salariilor a fost prezentata drept singura metoda p