Oamenii legii preferă să li se reducă salariile cu 25 la sută, decât să trăiască dintr-o pensie de câteva mii de lei.
Procurorii şi judecătorii băcăuani care au primit deja deciziile de pensionare şi-au făcut un calcul şi au ajuns la concluzia că sunt mult mai câştigaţi dacă îşi continuă activitatea ca salariaţi.
„Dacă nu mai beneficiez de pensia specială, nu are niciun rost să mă retrag acum. Am vechimea necesară, dar nu şi vârsta. Până la 65 de ani pot continua activitatea. Poate până atunci se mai schimbă ceva. Oricum, chiar dacă mi se reduce salariul de bugetar cu 25 la sută, tot câştig mai mult decât aş câştiga ca pensionar“, a declarat Vasile Iancu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.
Adio pensii de lux şi salarii compensatorii
La aceeaşi concluzie au ajuns şi alţi patru procurori de la Parchetul Curţii de Apel Bacău, care stau cu deciziile de pensionare în sertar. „Potrivit legii, ei îşi pot continua activitatea fără probleme. Acest lucru este un avantaj şi pentru noi, deoarece prin pensionarea celor cinci procurori, schema de personal ar rămâne incompletă“, explică procurorul Camelia Elisei, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Şi judecătorii care au peste 35 de ani vechime în sistem s-au răzgândit în privinţa pensionării. Aceştia aşteaptă să vadă ce se va întâmpla cu proiectul privind recalcularea pensiilor. „Sunt magistraţi care întrunesc condiţiile de pensionare, dar deocamdată nu am primit nicio cerere în acest sens. Nici la celelalte instanţe nu am auzit în această perioadă că ar fi intenţii de pensionare“, a declarat judecătorul Cătălin Şerban, preşedintele Curţii de Apel Bacău.
Un procuror cu vechime câştigă lunar aproximativ 10.000 de lei. „Dacă m-aş pensiona acum, am înţeles că aş beneficia de 1.300-1.400 de lei. Numai întreţinerea fet