Statul rămâne principalul client al bancherilor, în timp ce economia încă nu reuşeşte să absoarbă credite, spune Federico Ghizzoni, şeful operaţiunilor grupului italian UniCredit în Europa Centrală şi de Est.
"Îl sun săptămânal pe Răsvan Radu, CEO-ul nostru din România, să-l îndemn să mărească creditarea, cum o fac şi cu ceilalţi bancheri ai noştri din regiune", spune Federico Ghizzoni, şeful operaţiunilor grupului italian UniCredit în Europa Centrală şi de Est.
"Presăm pentru creşterea creditării. Discutăm cu oamenii noştri să găsim oportunităţi pentru a da finanţări. Ideea este că dacă un proiect se poate face, chiar să îl facem, nu să dăm înapoi, pentru că economiile trebuie să reînceapă să se mişte. Trebuie lucrat şi la nivel psihologic pentru depăşirea crizei", a declarat oficialul UniCredit.
Este pentru prima dată când un înalt responsabil al unei bănci străine prezente în România dă un semnal public atât de puternic pentru reluarea finanţărilor.
Ghizzoni afirmă că băncile au şi o responsabilitate socială în actualul context economic internaţional. "Suntem organizaţii private, lucrăm pentru profit, dar trebuie să şi susţinem economiile în interesul general şi trebuie să fim mai curajoşi în creditare. Este momentul să arătăm că suntem bănci bune dând credite şi nu stând pe margine."
El se plânge însă că exceptând pieţe ca Polonia sau Turcia, răspunsul pe care îl primeşte de la bancherii grupului este că în continuare lipseşte cererea.
Ghizzoni susţine că UniCredit încearcă să reducă la minimum marja de dobândă, atât cât să poată genera venituri în continuare, dar nu uită să invoce costul resurselor pe care banca trebuie să le atragă.
"Nu ţinem preţul creditelor în mod artificial. Eu sunt în favoarea reducerii cât mai mult a dobânzilor la depozite pentru a putea ieftini şi creditele, dar cele două categorii de dobânz