Vinul rosu, consumat cu moderatie, contine substante benefice pentru inima, sistemul nervos si chiar dantura, oferind protectie chiar si in fata cancerului.
Nenumarate studii stiintifice aduc argumente in sprijinul ideii ca alcoolul nu e bun. Insa altele scot in evidenta beneficiile pe care un pahar sau doua de vin rosu, consumat zilnic, le aduce sanatatii. Care este "adevarul adevarat"?
Iar raspunsul il da everydayhealth.com: vinul rosu este sanatos in mai multe feluri, insa alcoolul nu are nimic de-a face cu asta. Vinul rosu contine antioxidanti puternici, care protejeaza celulele de actiunea nociva a radicalilor liberi.
Desi beneficiile sunt aceleasi atat pentru barbati, cat si pentru femei, barbatii au avantajul de a putea consuma o cantitate mai mare, gratie dimensiunilor lor. In timp ce femeile trebuie sa se opreasca dupa un pahar, barbatii mai pot cosuma unul.
Consumul exagerat atrage dupa sine si un risc crescut de boli de inima, probleme ale ficatului si nu numai.
Flavonoide si resveratrol
Principalele motive pentru care n-ar trebui sa lipseasca de la cina un pahar de vin rosu sunt flavonoidele si resveratrolul, principalele tipuri de antioxidanti ce se regasesc in bautura.
Flavonoidele sunt compusi antioxidanti care se gasesc in plante. In cazul vinului rosu, principalul flavonoid este antocianina, o substanta care se gaseste in pielita strugurelui, care da culoarea caracteristica licorii.
Resveratrolul este un compus care se gaseste in plante si care le pazeste pe acestea de infectiile fungice si alte boli. Apartine clasei antioxidantilor cunoscuti ca polifenoli.
Conteaza insa si ce soi de vin rosu alegi. Cabernet Sauvignon contine cei mai multi antioxidanti, urmat indeaproape de Petite Sirah sau Pinot Noir. Merlotul contine si el antioxidanti, insa i