Ministerul Sănătăţii a decis reducerea numărului de paturi din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de la 1.370 la 1.300. „Din această cauză vor creşte infecţiile intraspitaliceşti“, atrag atenţia medicii.
Reducerea numărului de paturi din cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Constanţa va atrage după sine şi creşterea infecţiilor intraspitaliceşti, din cauza fluxului mult prea mare de pacienţi.
„Înţeleg că există un efort pentru reducerea numărului de paturi, înţeleg că spitalul este supraaglomerat şi că în conformitate cu noile norrmative ar trebui să aibă mai puţine. Cu toate acestea, nu consider oportună această modificare pentru că indicele de ocupare a paturilor, mai ales la Obstetrică- Ginecologie nu denotă în medie o supraglomerare, dar fiind o secţie cu un pronunţat caracter de urgenţă, există mari fluctuaţii a numărului de pacienţi internaţi“, a declarat prof. univ. dr. Vlad Tica, şeful secţiei Ginecologie II.
Clinicile şi secţiile celei mai mari unităţi sanitare din judeţ sunt supraaglomerate. Săptămâna trecută, spre exemplu, la Ginecologie, medicii au improvizat un salon în blocul post-operator pentru că nu aveau loc pentru paciente. Astfel de măsuri, însă, pot creşte riscul de infecţii, atrag atenţia specialiştii.
Nu avem un spital pentru copii
O situaţia critică se înregistrează şi la pediatrie. La rândul său, şeful secţiei Pediatrie 2, prof. univ. dr. Valeria Stroia este de părere că oraşul Constanţa duce lipsa acută a unui spital de copii.
„Nu avem secţie de Pedo-psihiatrie, nu avem Neurologie sau Cardiologie pediatrică. Într-o secţie de Pediatrie ar trebui să existe saloane pe grupe de vârstă, pentru preşcolari şi şcolari, dar şi saloane diferenţiate pe patologie respiratorie şi digestivă, nu să ne reducă numărul de paturi“, este nemulţumită dr. Stroia.
Citiți mai multe mâine în Constanț