Agenţia de rating Fitch anticipează o scădere a economiei cu 1% anul acesta după ce în ianuarie vedea o creştere cu 2% şi nu se aşteaptă la o îmbu nătăţire semnificativă a ratingului de ţară în perioada următoare, a declarat Richard Hunter, managing director EMEA şi Asia-Pacific în cadrul Fitch Ratings.
Analiştii Fitch continuă doar o listă lungă de economişti care îşi revizuiesc din mers estimarea privind evoluţia economiei româneşti în 2010. Inclusiv Executivul şi Comisia Naţională de Prognoză sunt pe această listă, previziunile lor coborând de la o creştere cu 1,3% (în ianuarie) la o contracţie cu 0,5%, în prezent.
Richard Hunter precizează că mai important decât estimarea de contracţie şi nivelul actual al calificativului este îmbunătăţirea la începutul anului a perspectivei ratingului de ţară de la "negativă" la "stabilă".
"Înţeleg de la analiştii noştri că Guvernul lucrează bine în cadrul acordului stand-by, iar evoluţiile sunt în general conform programului" a spus Hunter.
În februarie, Fitch a modificat perspectiva ratingului României de la "negativă" la "stabilă" şi a confirmat calificativele acordate datoriilor pe termen lung în valută şi lei la "BB plus", respectiv "BBB minus".
Anunţul Fitch vine în contextul în care instituţiile financiare internaţionale, băncile locale şi autorităţile şi-au modificat în ultimele săptămâni prognozele referitoare la evoluţia economiei în 2010, majoritatea opiniilor tinzând acum spre o continuare a recesiunii sau cel mult stagnare.
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional prognozează acum o scădere cu 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB) anul acesta, în condiţi ile în care în ianuarie bugetul public fusese construit pe baza unui scenariu de creştere cu 1,3% a economiei.
Analiştii spun că lipsa de flexibilitate a structurii economiei şi lipsa de coerenţă a politicilor guvernamentale sun