Cele două noi companii energetice naţionale nu vor putea fi înfiinţate de la 1 iulie, aşa cum se dorea până în prezent, din cauza unor probleme juridice. Hidroenergetica şi-a propus emiterea unor obligaţiuni pe pieţele americane, asiatice şi europene în primăvara anului viitor.
Înfiinţarea celor două noi companii-gigant rezultate în urma restructurării sectorului energetic de stat, Hidroenergetica şi Electra, nu va putea fi posibilă mai devreme de două luni, din cauza unor probleme juridice cu sindicatele, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, care va prelua conducerea Hidroenergetica.
Mai exact, sindicaliştii din cadrul Hidroelectrica au dat în judecată compania pentru restanţe salariale, devenind astfel creditori ai companiei, astfel că procesul de înfiinţare a celor două noi societăţi este blocat până la soluţionarea cazului în instanţă.
Noile companii ar fi trebuit înfiinţate începând cu 1 iulie, potrivit ultimelor declaraţii.
Totodată, Hidroenergetica şi-a propus realizarea unor noi grupuri de producere a energiei de peste 1.200 de MW, care, potrivit lui David, vor compensa capacităţile hidro care vor fi incluse în cealaltă companie-gigant.
Astfel, în cadrul Electrocentrale Bucureşti vor fi realizate două noi grupuri la CET Sud, de 400, respectiv 100 de MW, la care se mai adaugă un proiect de 70 de MW la CET Grozăveşti. Şi termocentralele de pe Valea Jiului vor avea grupuri noi, de 250 de MW la Paroşeni şi de 400 de MW la Deva.
Balanţă pe profit
Potrivit lui David, rezultatele financiare adunate ale tuturor companiilor care vor forma Hidroenergetica, inclusiv majoritatea hidrocentralelor, au arătat un uşor profit pentru anul 2009.
Acest lucru îi va permite noii companii să spere la o emisiune de obligaţiuni în primăvara anului viitor, chiar şi cu întârzierea de câteva luni cu care se va