Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, bancă de investiţii specializată pe consultanţă în fuziuni şi achiziţii, este de părere că există "o inflaţie de interes" pentru domeniul medical privat, pe fondul ultimelor tranzacţii derulate, şi este greu, aproape imposibil ca toate proiectele anunţate "să ajungă într-o situaţie bună".
"Tonul acestei competiţii este dat de intrarea a două fonduri de investiţii care în principiu fac acelaşi lucru. Interesul lor este să crească prin consolidare, ceea ce îi determină să mişte piaţa. Piaţa a înnebunit complet, pentru că toată lumea crede că va dura la nesfârşit. Este imposibil să nu fie corelată şi industria medicală cu puterea reală de cumpărare care nu face decât să scadă", afirmă Ioana Filipescu într-un interviu acordat ZF.
Anul trecut, Raiffeisen Investment România a fost implicată în preluarea de către un fond de investiţii aparţinând Société Générale (SGAM) a 36% din operatorul MedLife într-o tranzacţie de circa 20 mil. euro. În 2010, un alt fond de investiţii, Advent, a preluat pachetul majoritar de acţiuni al Centrului Medical Unirea, deal-ul fiind estimat la câteva zeci de milioane de euro. Acestea au fost cele mai mari tranzacţii din domeniul medical privat.
Eolienele şi serviciile medicale nu sunt "El Dorado"
Principalii operatori privaţi din domeniul de sănătate au anunţat proiecte de peste 150 mil. euro în unităţi medicale, dintre care peste 70 mil. euro numai anul acesta, conform unei analize recente a ZF pe baza datelor făcute publice de companii. Nivelul este unul record pentru această industrie. În total s-au anunţat peste 13 clinici anul acesta, dar proiectele de spital care se întind până în 2011 sunt în număr de şapte.
Un alt domeniu "fierbinte" în acest moment este şi cel al proiectelor eoliene, România pregătindu-se anul acesta pentru o adevă