Preşedinţii celor 27 de state din Uniunea Europeană se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a-şi coordona politicile economice. Summitul se desfăşoară însă pe un fond tensionat, europarlamentarii reproşând Franţei şi Germaniei că iau singure deciziile economice importante.
Prima sursă de tensiuni este anunţul făcut de comisarul european pentru economie, Olli Rehn, potrivit căruia Danemarca, Finlanda şi Cipru depăşesc deficitul bugetar de 3%, şi volumul datoriilor de stat de 60% din PIB, limite fixate de Pactul pentru Stabilitate.
Mai citeşte şi:
VIDEO Miliardarul George Soros: "Criza financiară este departe de a se fi încheiat"
Vestea vine chiar după ce Germania şi Franţa, motoarele Europei, au căzut de acord ca statele comunitare cu deficit bugetar excesiv să fie sancţionate prin retragerea dreptului de vot în consiliile UE.
Berlinul şi Parisul vor pleda la reuniunea de astăzi, cu "o singură voce", în favoarea înfiinţării unui „guvern economic al statelor din Zona euro" şi a unei taxe globale impuse băncilor cu scopul de a reechilbra economia de pe continent. Propunerile sunt însă extrem de criticate de eurodeputaţi.
Eurodeputaţii critică autismul Consiliului
Ei condamnă înţelegerile bilaterale în numele întregii UE. „Consiliul European se transformă pe zi ce trece într-un fel de Guvern al Europei izolat, unde sforile sunt trase de Germania şi de Franţa", a reproşat liderul socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schulz.
Eurodeputaţii susţin că agenda „Strategia UE 2020", care urmează să fie adoptată în Consiliu, este un fel de „supă reîncălzită", o simplă variaţiune pe tema Tratatului de la Lisabona.
Strategia susţinută de România prevede printre altele diminuarea sărăciei şi creşterea la 75% a ratei ocupării forţei de muncă. Eurodeputaţii susţin că măsurile economice pro