Acoperirea 3G in Romania era la sfarsitul anului trecut de 43%, in timp ce detinatorii de terminale mobile capabile sa navigheze la viteze mari reprezentau numai 26% din total, conform unui studiu realizat de compania de cercetare A.T. Kearney la nivelul Europei.
Romania se afla la finalul lui 2009 sub media tarilor din Europa in ceea ce priveste rata de penetrare a 3G-ului dar si a ponderii celor ce aveau smartphone-uri capabile sa navigheze la aceste viteze.
Astfel, acoperirea 3G la nivel european era in medie de 77%, in timp ce acoperirea in Romania era de doar 43%.
Ponderea de 43% se situeaza insa peste media tarilor din Europa de Est, unde procentul teritoriului acoperit de 3G era la finalul lui 2009 de 39%.
Totodata, ponderea romanilor ce aveau terminale mobile capabile sa navigheze la viteze 3G era de 26%, comparativ cu media europeana de 33%.
La finalul trimestrului 2 in 2009, ponderea romanilor ce beneficiau de servicii broadband mobil era de doar 2,1%, Romania aflandu-se mult in spatele unor state precum Austria (13,8%), Suedia (12,6%) sau Portugalia (10,8%), dar in fata Ciprului (0,5%), Bulgariei (1%) sau Greciei (1,6%).
"In urmatorii 2-3 ani, avand in vedere cresterea vanzarilor de smartphone-uri si a eforturilor de marketing ale operatorilor, ponderea romanilor ce vor avea Internet broadband mobil va creste pana la 20%", rezulta din studiul A.T. Kearney, companie prezenta in 35 tari si cu cifra de afaceri de peste 1 mld. $ in 2009.
Penetrarea telefoniei mobile in Romania era de 133% la finalul lui 2009, conform studiului A.T. Kearney. Romania se situeaza in plutonul fruntas la nivel european din acest punct de vedere. Cea mai mare penetrare se regaseste in Grecia (188% din populatie), in timp ce Franta, patria companiei mama a companiei Orange, se situeaza pe ultimul loc, cu o penet