Nu avem parte prea des de dezbateri serioase venite dinspre politicieni asupra politicilor publice, cu propuneri bazate pe viziuni coerente. De aceea, ţin să remarc un set de propuneri venite dinspre Varujan Pambuccian, liderul grupurilor minorităţilor naţionale din Parlament. Au fost făcute pe blogul propriu al politicianului (http://varujan.rol.ro), iar Hotnews scrie că Ministerul de Finanţe face simulări cu ce s-ar întâmpla la buget dacă propunerile ar fi adoptate. Sunt curios ce iese din aceste simulări.
Pe scurt, Pambuccian pleacă de la o viziune coerentă, deşi pesimistă, asupra crizei globale şi nu se fereşte să numească statul social modern un uriaş joc piramidal. Dar nu teoriile sale macro sunt aici importante, cât propunerile de politici publice la care ajunge. Cu o concurenţă dură între state, şansa noastră nu poate fi decât, în viziunea lui Pambuccian, scăderea drastică a costurilor: „Statul social european nu poate exista mai mult de câteva decenii. Sună frumos, dar gol. Pentru economiile periferice, aşa cum este cea românească însă, acest sfârşit poate fi o uriaşă oportunitate. Şi, până una-alta, noi trăim aici". Ce propune? Retragerea completă a statului din activităţile economice, vânzarea pachetelor minoritare la companii şi privatizarea celor unde statul este proprietar (concesionări pentru domeniile monopoliste). Privatizarea serviciilor furnizate de stat, atât a celor simple (de genul colectării de impozite), cât şi a celor complexe (de genul sănătăţii şi educaţiei). Dereglementarea şi informatizarea masivă a administraţiei, care ar putea duce la reducerea cu 45% a numărului de funcţionari. Renunţarea la subvenţiile de orice fel.
Aceasta este partea complicat de pus în practică a proiectului Pambuccian, cele de mai sus sunt mai degrabă scopuri pe termen lung decât propuneri relevante pentru prezentul imediat. Mai interesantă este par