* "Impactul şomajului pe bugetul lui 2010 faţă de 2008 este de aproape 2,5 miliarde euro"
Anul 2010 "este un an ratat" în ceea ce priveşte economia ţării, consideră Varujan Vosganian, preşedintele comisiei economice din Senat. În opinia domniei sale, România este o ţară greu maleabilă, având "zone întregi fie necrozate, fie anacronice, fie în afara economiei de piaţă". Astfel, acest an ne poate duce ori în imposibilitatea de plată, ori în situaţia să luăm decizii pe care, dacă nu eram în criză, nu le-am fi luat.
Dacă TVA în termeni nominali scade de la o perioadă la alta, înseamnă că pieţele se contractă, a precizat, ieri, Varujan Vosganian, într-un seminar pe teme de asigurări. De asemenea, domnia sa a menţionat că, în momentul în care bugetul de şomaj are presiune din ce în ce mai mare, piaţa muncii se contractă. În 2010 faţă de 2008, bugetul de şomaj va cheltui aproape 1 miliard de euro în plus pentru subvenţionarea directă a şomajului, a conchis senatorul, adăugând: "Impactul şomajului pe bugetul lui 2010 faţă de 2008 este de aproape 2,5 miliarde de euro. Pe bugetul de pensii impactul este dramatic, pentru că, faţă de anul 2008, când aveam aproape 5 milioane de salariaţi şi peste 4,8 milioane de pensionari, acum avem peste 4,9 milioane de pensionari şi 4,4 milioane de salariaţi". Această dis-proporţionalitate riscă să crească, pentru că sunt foarte multe persoane care s-au pensionat anticipat şi sunt foarte mulţi care intră într-o perioadă de şomaj de lungă durată.
Referitor la criza economică, domnia sa a preciat că, tehnic, vom depăşi această perioadă în momentul în care resursele vor redeveni accesibile, adică atunci când vor fi suficient de ieftine ca afacerile care se află acum în impas să devină rentabile: "Tehnic, vom ieşi din criză când se va ieftini îndeajuns metrul pătrat de construcţie, metrul pătrat de teren, banul luat de la bancă