Adevarata reforma fiscala, cea recomandata de specialisti, implica renuntarea la exceptarile de la plata taxelor, ceea ce contravine dorintelor firmelor, care vor mai multe scutiri si generozitate din partea statului, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, miercuri, intr-un seminar economic. Vezi in articol ce solutii de reforma reala propun specialistii.
Cum arata o adevarata reforma fiscala, in opinia expertilor BNR si a analistilor fiscali? Ea implica anularea exceptiilor de la plata, simplificarea documentelor si platilor fiscale, solutii care ar putea aduce, conform specialistilor, si scaderea poverii fiscale. Ei au propus totodata simplificarea schemelor de garantare, solutii pentru scaderea arieratelor dintre care unele chiar radicale, cum ar fi executarea trezoreriei statului.
De ce sunt rele exceptarile de la plata? Pentru ca in loc sa anuleze o parte din costuri, le cresc prin efectele indirecte pe care le au. O rata de impozitare preferentiala acordata IMM-urilor, de exemplu, este o exceptie si, paradoxal, va creste costurile fiscale pentru firme.
Cum anume se creeaza acest fenomen? El se naste din efortul suplimentar depus de firmele respective pentru a dovedi ca se incadreaza in acea categorie speciala, dar si din controalele suplimentare ale autoritatilor, care trebuie sa verifice regimul firmelor, a explicat Amalia Fugaru, consilier in cadrul Bancii Nationale (BNR). Controalele se traduc in costuri suplimenatare pentru stat ce pot fi acoperite doar prin cresterea taxelor, deci majorarea poverii fiscale.
Unele dintre exceptiile care ar trebui anulate sunt facilitatile la plata CAS de care beneficiaza veniturile inregistrate pe drepturi de autor si PFA-urile, a spus Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris, Goran si Asociatii.
El a sugerat si ca, pentru a creste veniturile bug