Ca intr-un scenariu jalnic de reality-show, unii pe culoarele puterii, altii prin cotloanele propriilor amagiri. E felul romanesc de a juca atat pe teren, cat si in tribune, care ne-a consacrat in ultimele doua decenii.
Motiunea a picat, asa cum ne asteptam dupa preliminariile de luni pentru Curtea Constitutionala. Poate la voturile din cele doua camere s-a jucat cu adevarat, chiar inainte de motiune, meciul cu austeritatea. Si jocul de-a puterea.
Ceea ce a adus cu adevarat nou pe masa dezbaterii publice votul motiunii de cenzura a social-democratilor este insa rasturnarea echilibrului intre cele doua tabere, pe care opozitia o va exploata la maximum in perioada urmatoare.
Guvernul n-a ramas in functie cu scorul de 228 la 197, ci cu increderea a doar 8 parlamentari care au ales sa nu se abata de la calea netezita de mai-marii lor. Cel putin deocamdata. Problema diferentei dintre sustinatorii si opozantii lui ramane insa deschisa macar pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.
Chiar daca s-ar putea lua in calcul si cei 13 absenti de ieri, vorbim totusi deja despre cateva zeci de voturi in minus pentru masurile guvernamentale care ar putea urma. Iar pe ministrii pe care Boc nu-i va remania ii asteapta o confruntare mult mai dura cu Opozitia, care va incerca sa-i mai tranteasca inca o data. Ceea ce ar putea aduce Romania intr-o noua situatie de blocaj, orice demers guvernamental, bun sau prost, putand fi pus de pe acum sub semnul intrebarii.
Ce urmeaza?
Urmeaza boicoturi, lipsa de dialog, noi miscari sociale si, pe fondul elanului castigat de Opozitie dupa votul de ieri si al cresterii nemultumirilor printre reprezentantii Puterii, un nou Guvern Boc cu drapelul austeritatii coborat in berna la usa unei cancelarii goale. Dupa care refuzul oricaror consultari pentru formarea unui nou guvern, car