În 1887, jurnalista americană Nellie Bly se interna, la cerere, în ospiciul Blackwell’s Island. Scopul ei era să afle cum sînt tratate acolo femeile considerate bolnave mintale. Timp de zece zile a constatat pe pielea ei cum sînt maltratate pacientele din acest azil: mîncare proastă, băi cu apă rece, violenţă fizică, izolare, umilinţe. Articolul apărut în New York World a avut ecouri considerabile: la presiunea opiniei publice, autorităţile au alocat un milion de dolari pentru a reforma instituţia.
În 1925, Albert Londres stîrnea valuri în Franţa cu o anchetă jurnalistică intitulată Chez les fous (La nebuni). Ancheta a dezvăluit abuzurile sistematice sau involuntare ale personalului din ospicii, tratamentul inuman aplicat pacienţilor, condiţiile insuportabile din instituţiile psihiatrice. Pentru a arăta mizeria, jurnalistul a încercat mai întîi să intre în aziluri pe cale oficială: directorii de instituţii, medicii şi autorităţile publice l-au refuzat categoric. Hotărît să vadă ce se petrece dincolo de uşile închise ale misterioaselor aziluri de nebuni, Londres s-a dat drept nebun, apoi drept îngrijitor şi a reuşit să cerceteze mai multe ospicii. Ancheta a dezvăluit că bolnavii nu sînt îngrijiţi, ci doar izolaţi de societate, că, refuzîndu-li-se un tratament corespunzător, li se confiscă şansa vindecării, în fine, că psihiatrul a devenit un fel de autoritate supremă de ale cărei decizii arbitrare depind sănătatea şi libertatea pacienţilor. Nu doar recunoaşterea acestei situaţii îngrijorătoare i-a alarmat pe cetăţenii francezi, ci şi metoda (pe atunci nouă) de lucru a jurnalistului: Albert Londres a fost, probabil, primul mare reporter incognito al Franţei.
DE ACELASI AUTOR Cinci cuvinte - Anul cultural 2012 De ce s-a supărat Obélix - şi a plecat în Belgia Comunismul din cărţi Mulţumim, FILB
În Germania, Günter Wallraff a devenit celebru p