Bursa a continuat să crească şi ieri, aprecierile fiind de această dată ceva mai consistente, însă rulajele din piaţă nu au urcat prea mult, transferurile cu acţiuni cumulând circa 4 mil. euro.
SIF-urile au închis cu un avans de 5,9%, după ce cu o zi înainte câştigaseră 3,5%, în timp ce principalele 10 titluri de pe Bursă s-au apreciat în medie cu 4,1%. Indicele general al pieţei BET-C a adăugat 3,6%.
Brokerii spun însă că nu există prea multe motive de bucurie şi nu cunosc motivele care au condus la amplificarea creşterilor.
"Eu nu cunosc motive de optimism în afară de faptul că SIF-urile au scăzut anterior foarte mult, dar acest lucru ţine mai mult de conjunctura în care ne aflăm, în special la nivel global. Valorile din ultima perioadă au fost foarte reduse şi acest lucru indică faptul că străinii ne-au uitat. Poate se bănuieşte că lucrurile vor fi mai bune din punct de vedere politic şi fondurile străine vor intra la cumpărare", spune Adrian Mănăilă, directorul general al societăţii de brokeraj Eldainvest din Galaţi.
După ce la începutul lunii aprilie au atins maximele, SIF-urile s-au depreciat cu 47% în mai puţin de două luni de zile, iar în prezent sunt cu circa 17% peste minimele atinse recent.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au câştigat ieri 6% pe cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 5,4 mil. lei, acelaşi avans consemnându-l şi titlurile SIF Transilvania (SIF3). Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au sărit cu 5,9%, cele ale SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat cu 5,7%, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au adăugat 5,6%.
Creşteri importante au marcat şi acţiunile OMV Petrom (SNP), respectiv 5,3%, şi cele ale BRD Société Générale (BRD), acestea din urmă avansând cu 4,6%.
Acţiunile Băncii Transilvania au câştigat ieri 4,8% pe fondul unuia dintre cele mai ridicate rulaje din piaţă. Creşteri de peste 5% au consemnat şi acţiunile Dafora Med