„Vânătoarea de monştri“ s-a încheiat cu o „pradă“ consistentă, anunţă organizatorii, Ecotic şi Junior Achievement.
Începând din luna martie, aproximativ 70,5 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), extrem de periculoase pentru mediul înconjurător, au fost colectate în 94 de şcoli din întreaga ţară. La acţiune au participat peste 5.000 de elevi, fiind strânse 11.500 de echipamente uzate.
Şcoala cu cea mai mare „captură" (9,1 tone) a fost Liceul Teoretic German din Satu Mare, elevii primind premiul cel mare: un cec cu care vor putea plăti 100 de kilograme de echipamente electronice noi. Liceenii din Satu Mare au fost urmaţi de cei de la Grupul Şcolar Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca (cu 7,5 tone) şi cei de la Colegiul Economic din Buzău (5,6 tone).
Cum apar monştrii?
Organizatorii campaniei au încercat să-i sensibilizeze pe elevi în legătură cu agresivitatea „monştrilor", de fapt aparate electrice şi electronice extrem de inofensive cât timp funcţionează.
„Atunci când vine vremea să-l casezi, dacă n-o faci corespunzător şi-l arunci la gunoi sau îl abandonezi undeva la întâmplare, un astfel de obiect nu se autodistruge. Nu este biodegradabil. Se transformă într-un monstru nemuritor. Un monstru ecologic ce distruge stratul de ozon şi produce poluare", explică organizatorii pe site-ul campaniei.
Televizoarele, computerele, maşinile de spalat uzate - oricare dintre ele se poate transforma într-un monstru dacă nu este predat magazinelor de profil în momentul în care sunt cumpărate produse similare sau centrelor de reciclare, care au obligaţia să le preia gratuit.
Legislaţia în vigoare prevede mai multe sancţiuni pentru cei care nu participă la reciclarea acestor produse: de pildă sunt stabilite amenzi între 500 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 2.500 şi 5.000 de lei pentru perso