Firmele cu capital privat românesc sunt pe primul loc într-un sfert din cele 80 de pieţe analizate de anuarul de business al României "Cei mai mari jucători din econiomie" care cuprinde date despre primii zece jucători din mediul de business, de la siderurgie, IT&C şi retail până la industrie alimentară şi petrol.
Celelalte trei sferturi dintre sectoarele analizate de ZF sunt dominate de companii private străine.
Cezar Rapotan (Arabesque), Ioan Niculae (Interagro), Nelu Iordache (Romstrade), Constantin Toma (Grup Romet Buzău) sau Dan Ostahie (Altex) controlează companii care au reuşit să se menţină lider de piaţă şi în 2009, deşi în multe cazuri businessurile s-au redus cu rate cuprinse între 20% şi 50%, iar restructurările efectuate de aceste companii au afectat mii de angajaţi.
Românii continuă să fie lideri de piaţă în acest moment în construcţii, agricultură, retail, producţia de alimente şi băuturi, publicitate, avocatură şi clinici private, însă oamenii de afaceri susţin că numărul companiilor cu acţionariat românesc va continua să se diminueze în următorii ani.
"Este determinant capitalul de care dispui ca antreprenor, de aceea economia este dominată de afaceri cu capital străin. Dacă afacerile româneşti nu au fost demarate la începutul anilor 1990, pentru a avea parte de o acumulare treptată, acum este foarte greu să dispună de capital pentru a face o acumulare masivă în unu sau doi ani", a declarat Ioan Popa, fondatorul şi directorul general al Transavia, cel mai mare producător local de carne depasăre, companie care a rulat anul trecut afaceri de aproape 96 mil. euro.
Cu toate că 20 din cele 80 de sectoare de activitate analizate de ZF în acest anuar au ca lider o companie cu capital românesc, niciuna dintre acestea nu a reuşit să depăşească însă anul trecut pragul de vânzări de jumătate de miliard de euro, pe o singură entitat