Aproximativ 200.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a îşi aleg de mâine şcolile unde vor învăţa în următorii patru ani. Pentru a nu rata admiterea, elevii vor trebui să completeze cât mai multe opţiuni în privinţa liceului şi specializărilor până la 24 iunie.
Mai citiţi şi:
La ce şcoli se înghesuie bobocii de clasa I
Printre cele mai solicitate licee anul trecut se numără instituţii de învăţământ de prestigiu precum Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Capitală, Colegiul Naţional Fraţii „Buzeşti“ din Craiova, Colegiul „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa sau Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu“ din Piteşti.
Capcana fişelor de înscriere
Cu toate că media de intrare nu le permitea să intre la astfel de şcoli, în anii trecuţi au fost nenumărate cazuri de elevi care au bifat în fişa de înscriere doar cele mai dorite specializări şi instituţii fără să ţină seama de media pe care au obţinut-o la tezele cu subiect unic şi la notele claselor de gimnaziu. Reprezentanţii din Ministerul Educaţiei îi sfătuiesc pe elevi, ca în acest an, să consulte cu atenţie mediile cu care s-a intrat la liceul respectiv în 2009, pe site-ul www.edu.ro, dar şi pe www.admitereliceu.ro.
„Absolvent de liceu tehnic, nu şomer cu facultate“
Experţii în Educaţie şi reprezentanţii părinţilor susţin că elevii trebuie în primul rând să aleagă şcoala care se potriveşte cu aptitudinile lor şi cu capacităţile intelectuale. „Sunt mulţi care aleg un anumit liceu doar pentru că acolo merg prietenii lor. Liceele tehnice, adică vechile Şcoli de Arte şi Meserii, au căzut în derizoriu şi nu este normal. Decât şomer cu două facultăţi, mai bine absolvent de liceu tehnic cu o meserie cu căutare pe piaţa muncii din ţară şi din străinătate“, a explicat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Părinţilor din România, Adrian Topor.
Ca şi în anii trecuţi, elev