Ordonanţa de urgenţă care prevede verificarea modului în care se acordă concediile medicale a trecut miercuri tacit de Senat, prima Cameră sesizată, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi unei legi organice, potrivit NewsIn.
Ordonanţa privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a stârnit discuţii prelungite în plenul Senatului, cea mai contestată prevedere fiind cea privind modul de verificare la domiciliu al celor care se află în concediu medical, invocându-se că implicarea poliţiei şi nereglementarea clară pot duce la încălcarea libertăţii cetăţeanului.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda (UDMR), a cerut prelungirea termenului de dezbatere de la 45 la 60 de zile, pentru a se rediscuta ordonanţa, variantă respinsă de plen.
În final, supus la vot, proiectul de adoptare a OUG nu a putut fi nici adoptat, nici respins, pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesar unei legi organice.Varianta propusă de Guvern va trece astfel, prin adoptare tacită, la Camera Deputaţilor, termenul alocat dezbaterii în Senat fiind 16 iunie.
Noul sistem de acordare a concediilor medicale a fost pus în aplicare din 15 mai, dată de la care pacienţii care vor sta acasă din motive medicale vor fi nevoiţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează să fie la domiciliul indicat. În aceeaşi declaraţie pacientul se angajează să anunţe în termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de muncă.
"Reprezentanţii plătitorilor indemnizaţiei - angajatorul sau CNAS - vor putea fi însoţiţi de reprezentanţi ai poliţiei, dacă va fi cazul. Aceştia vor verifica la uşa domiciliului dacă persoana este acasă sau nu. Nu se va intra în locuinţă în niciun caz", a anunţat ministrul Sănătăţii Cseke Attila, detaliind modul de control.
În plus, pacientul va indica adresa de reş