Barack Obama s-a întâlnit, ieri, cu conducerea Bristish Petroleum(BP) pe care a somat-o să plătească despăgubiri victimelor mareei negre. Presa nu a avut acces la întâlnire, urmând ca preşedintele SUA să facă personal cunoscut rezultatul discuţiilor după pronunţarea discursului asupra stării naţiunii, din această noapte.
Obama, care a subliniat „inconştienţa" de care a dat dovadă compania britanică în această afacere, a insistat ca fondul destinat indemnizării victimelor să fie pus sub controlul unei instanţe independente.
„Epidemia" din Golf
Suma pe care o va plăti BP se ridică la 20 de miliarde de dolari, scrie New York Times, deşi nici Casa Albă, nici compania britanică nu au făcut încă publice confirmările cuantumului despăgubirilor.
Criticat în repetate rânduri pentru lipsa de fermitate faţă de compania petrolieră, Barack Obama a ridicat în ultima vreme tonul, vorbind despre „cea mai mare catastrofă ecologică" din istoria Statelor Unite.
Pentru preşedintele american, poluarea Golfului Mexic este o „epidemie", iar impactul economic al acestui dezastru va fi resimţit mai mulţi ani la rând. Liderul de la Casa Albă a spus că BP se face vinovată de catastrofă şi este obligată să plătească.
Catastrofa ecologică din Golful Mexic este una din temele discursului pe care urma să-l pronunţe aseară Barack Obama şi un pretext pentru preşedintele american de a insista asupra „mutaţiilor energetice" pentru care Statele Unite trebuie să se pregătească. „Mareea neagră ne-a arătat că a venit vremea să adoptăm energiile curate", a declarat Barack Obama.
Evaluări alarmante
Peste 300 de milioane de litri de petrol s-au scurs deja în apele Golfului. Marţi, această estimare a fost revizuită, autorităţile americane susţinând că, zilnic, mai bine de 60.000 de barili de petrol se scurg în ocean. Aceste estimări le întrec cu 50% pe cele