Absolvenţii de liceu aleg să îşi continue studiile la universităţi de renume. Criza financiară a schimbat şi preferinţele viitorilor studenţi care optează acum cu precădere pentru Europa.
Emoţiile admiterii la o facultate sunt deja istorie pentru 45 de absolvenţi arădeni care, chiar dacă încă nu au diploma de bacalaureat, sunt admişi la universităţi de prestigiu din întreaga Europă. Conform Inspectoratului Şcolar, Aradul se numără printre oraşele care oferă cei mai mulţi studenţi universităţilor de prestigiu din întreaga lume.
„Acest lucru se întâmplă în primul rând datorită faptului că elevii arădeni sunt interesaţi să urmeze o facultate în străinătate. Elevii sunt bine informaţi şi ajutaţi să îşi depună dosarele pentru a obţine acest lucru. De asemenea, studenţii din Arad care sunt deja la aceste universităţi sunt printre cei mai buni “, a declarat Mirela Aldescu, inspector general.
Burse şi credite
Andreea Novanc şi Christian Bedelean sunt doar doi dintre absolvenţii care vor pleca la toamnă în Anglia. „Voi urma o specializare în drept la Queen Mary University of London”, povesteşte Christian Bedelean, care spune că s-a hotărât să studieze în străinătate încă din clasa a IX-a. Şi Andreea Novanc va merge la aceeaşi universitate, dar se va specializa în Relaţii Internaţionale. „Eu m-am decis exact asupra specializării pe la finele clasei a X-a. Cât priveşte studiatul în străinătate, cred că de prin clasa a VII-a am ştiut asta”, mărturiseşte tânăra.
Ambii vor beneficia de credite de studii din partea guvernului englez. „Au un sistem foarte bine pus la punct. Ei îţi plătesc anii de studiu, pentru început circa 3.300 de lire pe an, şi după ce începi să câştigi minim 15.000 de lire pe an, returnezi împrumutul fie în rate, fie din primele salarii”, explică Andreea.
Patricia Imbăruş va pleca în toamnă cu o bursă integ