A început descentralizarea sistemului medical. După ce spitalele au rămas fără bani de medicamente, unităţile sunt transferate, zilele acestea, la primării. Administraţiile locale nu au prevăzut însă această cheltuială în bugetul pentru anul în curs. De la anul ar putea fi mai bine, spune la RFI vice-primarul oraşului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, de profesie medic.
A început descentralizarea sistemului medical, dispusă în plină criză de Ministerul Sănătăţii. După ce bugetul de stat a fost epuizat, iar spitalele au rămas fără bani de medicamente, unităţile sunt transferate, zilele acestea, la primării.
Administraţiile locale nu au prevăzut însă această cheltuială în bugetul pentru anul în curs. În consecinţă, vor funcţiona tot în regim de criză.
De la anul ar putea fi mai bine, spune la RFI vice-primarul oraşului Cluj-Napoca, Laszlo Attila (audio), de profesie medic.
"Eu cred că va fi un pas destul de important şi o şansă pentru aceste spitale. Noi am preluat, cel puţin la Cluj şi bănuiesc că şi celelalte primării, am preluat deja cabinetele medicale şcolare încă de anul trecut, de la începutul lunii iulie şi se creează astfel premisele de a avea o asistenţă medicală coerentă şi care să aibă sprijinul efectiv al autorităţii locale. De multe ori, autorităţile locale până acum nu prea aveau un cuvânt de spus în aceste probleme, acum vor avea ocazia", explică vice-primarul oraşului Cluj-Napoca.
El adaugă faptul că odată descentralizate, spitalele ar putea dezvolta parteneriate şi ar putea atrage mai uşor finanţare pentru diferite proiecte proprii.
În judeţul Cluj, de altfel, clădirile spitalelor au fost transferate de mai mulţi ani administraţiei locale. Vice-primarul oraşului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, despre descentralizarea în sistemul sanitar.
A început descentralizarea sistemului medical. După ce spitalele au rămas fără bani d