Doctorii de familie vor ajuta la depistarea şi tratarea copiilor cu sindrom de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), care sunt cunoscuţi într-un număr foarte redus în acest moment. Sursa: Horia Călăceanu
Medici de familie din Braşov, Timişoara, Bucureşti, Ploieşti, Cluj şi Constanţa sunt instruiţi de specialiştii în neuropsihiatrie cum să depisteze şi să convingă părinţii să trateze timpuriu cea mai frecventă tulburare a copilăriei, ADHD, sindromul deficitului de atenţie şi al hiperactivităţii.
"Vestea bună e că, depistată şi tratată consecvent, această tulburare are mari şanse să dispară, iar copilul va deveni un adolescent şi apoi un adult sănătos. În plus, părinţii trebuie să înţeleagă că, odată început, tratamentul nu trebuie oprit pe perioada vacanţelor", a declarat prof. univ. dr. Mircea Tiberiu, şeful Clinicii de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi din Timişoara.
"Majoritatea copiilor cu ADHD nu sunt depistaţi"
Potrivit psihologului Domnica Petrovai, de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală Bucureşti, marea problemă în România este că majoritatea copiilor cu ADHD nu sunt diagnosticaţi. Un prim pas în rezolvarea problemei e instruirea corectă a medicilor de familie şi a pediatrilor.
"Învăţăm medicii de familie să descopere de timpuriu, încă din perioada preşcolară, problemele de ADHD, iar dacă se intervine cu psiholog şi medicaţia potrivită, copilul nu va dezvolta probleme asociate. E foarte important ca pediatrul şi familia să înţeleagă faptul că ADHD nu este o boală care trece după trei luni de tratament, ci e o problemă de sănătate cronică. 65% dintre copiii cu ADHD devin adulţi cu ADHD care au nevoie de sprijin", a spus Petrovai.
De foarte multe ori, mulţumiţi de rezultatul tratamentului din timpul şcolii, părinţii decid să întrerupă peste vară tratamentul. "Trebuie ca medic