Ciocolata, napolitanele, fructele, sucurile şi măslinele sunt ţinute de comercianţi la temperaturi incredibile.Micii afacerişti se încăpăţânează şi, în ciuda caniculei, îşi vând marfa pe tarabe chiar dacă aceste alimente se alterează rapid şi pot produce toxiinfecţii alimentare.
Victoria Dochioiu, din Negrileşti, vinde brânză în Piaţa Moldovei în condiţii improprii. Îşi ţine marfa într-un recipient cu saramură, acoperit cu un simplu tifon. Pânza nu constituie însă o barieră împotriva muştelor care roiesc pretutindeni în hala în care temperaturile depăşesc lejer 45 de grade Celsius.
"Astea sunt condiţiile şi nu am unde să mă duc. Plătesc o chirie la taraba pe care o am aici, aşa că sunt în regulă cu tot. Nu sunt eu de vină că nu există lăzi frigorifice pentru a comercializa marfa perisabilă", spune femeia.
Ciocolată topită şi măsline stricate
Elena Şerbu, medic în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, recunoaşte că sunt probleme la mulţi dintre comercianţii din Piaţa Moldovei. Aceasta spune că i-a avertizat pe negustori să nu mai încerce să păcălească oamenii, susţinând în acelaşi timp că nu sunt bani pentru a se investi în vitrine frigorifice necesare depozitării tuturor alimentelor perisabile.
"S-au găsit ciocolată, prăjituri şi cornuri aproape topite, măsline care îşi schimbaseră culoarea, iar produsele de patiserie aflate în pungi erau deja opărite. S-au luat măsurile necesare pentru a fi scoase de la vânzare şi a evita îmbolnăvirea clienţilor. Cine nu respectă legea, va fi amendat. Dacă nici după amenzi nu se trezesc, să fie închişi. Nu ne putem juca cu sănătatea oamenilor", a subliniat Elena Şerbu.
Amenzi drastice
Dumitru Dilă, directorul OJPC Vrancea, a recunoscut că s-au găsit mai multe nereguli în pieţele din oraş.
"Oamenii noştri se află pe teren de câteva