Consiliul European ar putea decide in 17 iunie acordarea statutului de candidat la integrarea in UE Islandei. Dupa o saptamana de discutii cu autoritatile de la Reykjavik, asociatii patronale, sindicale si ONG-uri pro si contra aderarii la UE, jurnalisti sau doar simpli cetateni islandezi, ajungi sa te intrebi cine ar avea de castigat de pe urma apartenentei Islandei la UE. Europa - chiar daca Islanda este lovita de criza financiara, are disputa Icesave cu Marea Britanie si Olanda, iar sectorul de pescuit se opune cu vehementa aderarii? Sau Islanda? 60% dintre islandezi cred ca le e mai bine in afara Uniunii.
Islanda este o tara diferita de cele vest-europene, este - potrivit concluziei grupului de jurnalisti europeni din care am facut parte - o tara atlantica: are o puternica influenta americana, dar se considera o tara europeana. Cei 300.000 de locuitori au, conform unor sondaje, cel mai ridicat nivel de educatie dintre toate popoarele europene, iar asta ti se confirma atunci cand constati ca interlocutorii tai au facut, in marea lor majoritate, facultatea si masteratul prin Europa - Danemarca, Olanda, Marea Britanie - si doctoratul prin SUA. Multi dintre ei au studiat si au trait in tari occidentale, dar au revenit pe insula. Un loc si o tara care le-a oferit un nivel de trai foarte bun, care - in ciuda crizei financiare - le ofera un trai decent, peste standard, si un nivel al sigurantei care nu exista niciunde in lume, probabil.
Si cand vorbesc despre siguranta este de-ajuns sa vezi carucioare cu bebelusi lasate undeva la soare, nesupravegheate, pentru ca, potrivit culturii si convingerilor lor, copiii crescuti la aer rece si curat sunt rezistenti si sanatosi. Nu mica ne-a fost mirarea tuturor jurnalistilor, fie ca proveneam din tarile scandinave, din Franta sau Luxemburg sau din Europa de Est, sa constatam relaxarea ghidei noastre care ne