Cunosc multi gurmanzi. Nu mancaciosi, desi, daca stau sa ma gandesc bine, cunosc si mancaciosi, tipul acela de oameni care se vaita intruna „ca au mancat prea mult”, dar nu se opresc niciodata. Nu. Ma refer la cei care savureaza o mancare buna, de calitate, facuta/ preparata/gatita bine, asezonata cu o bautura buna. Si daca si compania e asigurata- iata, viata pare deja (daca nu cumva chiar e) mai frumoasa.
Fiind o calatoare pasionata, sunt atenta la meniurile locale, chiar daca nu pot sa ma laud ca le-am incercat peste tot. Spre exemplu cand am fost in Spania nu am mancat o mancare apreciata de localnici si foarte cautata de catre turisti, in deja celebra piata Boqueria. In general, sunt insa curioasa ce mananca localnicii, cand am ocazia si stiu ca imi va placea, comand meniuri traditionale (by the way, de celebrul snitel elvetian am fost dezamagita, cum am fost si de Zurich asta iarna, nu m-a incantat deloc. Inarmati-ca cu putine asteptari, daca mergeti la Zurich).
Din pasiune pentru gatit si mai ales mancat, m-am gandit sa facem azi o calatorie virtuala prin bucatariile lumii, o sa va rog si pe voi, daca stiti retete inedite si ati mancat ceva special in una din tarile pe care le-ati vizitat, sau in care locuiti, sa scrieti!
De bucataria araba sunt indragostita. Stiu ca arabii au preluat multe elemente din bucataria africana si din traditiile mediteraneene. Cuscusul, legumele, maslinele, si mai ales nautul, sunt de departe niste delicii culinare, daca sunt aflate in bucataria unei marocance spre exemplu, sau la indemana unui chef de origine araba. Stiu ca foarte populara si foarte raspandita este mancarea facuta intr-un vas cu capac in forma de palnie, se numeste „tagine” sau „tajin”, nu am gustat o asemenea mancare, insa am vazut un cooking reportaj in care erau prezentate niste bucate gatite intr-un tajin, mi-a lasat gura apa, totul arata