Surse din Ministerul Finanţelor au afirmat că Guvernul va împrumuta primăriile în acest an cu până la 1,5 miliarde lei, cu bani obţinuţi din privatizări, pentru a-şi achita obligaţiile restante la 31 decembrie 2009 către furnizorii de servicii şi lucrări.
Guvernul a finalizat mecanismul de stingere a datoriilor, care va fi aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă modificată faţă de forma avansată iniţial, relatează Mediafax.
Astfel, după ce primăriile îşi vor plăti obligaţiile restante, furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări vor avea posibilitatea să acopere obligaţiile fiscale datorate până la 31 martie 2010 (nu doar până la 31 decembrie 2009 cum era prevăzut iniţial), iar dobânda de întârziere calculată până la data stingerii datoriei pentru neplata la termen a ratelor scadente va fi fixată la 0,05% pe zi, nu la 0,1% pe zi.
Din suma totală de 1,5 miliarde lei, totalitatea obligaţiilor datorate de către operatorii economici cu datorii mai mari de 250.000 lei este de 847,4 milioane lei.
Ordonanţa este argumentată prin volumul ridicat al plăţilor restante înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale faţă de operatorii economici care prestează servicii şi lucrări de interes public local şi care determină o serie de datorii pe care aceşti operatori le înregistrează la rândul lor la buget.
Primăriile plătesc o dobândă de 6,25%
Pentru împrumuturile primite de la Guvern, primăriile vor achita o dobândă de 6,25%. Termenul de rambursare este de maxim cinci ani şi cuprinde o perioadă de graţie de un an. Rambursarea va fi efectuată în tranşe lunare, începând cu prima lună după încheierea perioadei de graţie.
În cazul în care primăriile nu respectă termenele de rambursare, Ministerul Finanţelor va sista alimentarea bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din TVA.