Viaţa unui băieţel care suferă de talasemie majoră va putea fi salvată datorită celulelor stem recoltate de la sora lui. Oferta centrelor care fac astfel de recoltări în România e din ce în ce mai variată.
Un băieţel de doar 5 ani din Călăraşi, Vlad Andrei Decu, este primul copil care va beneficia de celulele stem recoltate în România. Donator pentru Vlad este chiar sora lui, Maria, care are doar un an şi două luni. Vlad suferă de talasemie majoră, o boală de sânge transmisă ereditar, iar în acest moment viaţa lui depinde de transfuzii de sânge.
Compatibilitate perfectă între fraţi
Maria a fost concepută special pentru a-şi salva fratele. "Singura modalitate pentru a face ceva pentru Vlad era să se găsescă un donator compatibil, iar dacă acesta era frate probabilitate să existe compatibilitate era mult mai mare. Testele făcute mamei la 10 săptămâni de sarcină, la Institutul Naţional de Hematologie, au arătat că exista o compatibilitate de sută la sută între Vlad şi surioara lui", au explicat medicii. În plus, fetiţa nu s-a născut cu boala pe care o are fratele ei.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Viaţa unui băieţel, salvată cu celule stem de la sora lui
La naştere, din cordonul ombilical al Mariei, s-a recolat sânge ce va fi folosit pentru un transplant de celule stem ce va fi făcut fratelui ei într-o clinică din Italia, în acest an. "În România, sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care suferă de boala Hodgkin, la care se adaugă cei 370 cu betatalasemie majoră. Mulţi dintre aceşti copii bolnavi ar putea fi salvaţi, la fel ca Vladuţ, în urma unui transplant cu celule stem", a spus Tudor Panu, director general Cord Blood Center România.
Metoda de recoltare de celule stem folosită cel mai des la noi e cea din cordonul ombilical, însă se pot face recoltări şi din dinţii de lapte