Marea ofensivă anticontrabandă a autorităţilor a reuşit să reducă uşor fenomenul faţă de începutul anului, însă cea mai mare parte a produselor ilicite e vândută nestingherit în pieţe. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Chiar dacă spun că numărul ţigărilor de contrabandă vândute în România a mai scăzut faţă de începutul anului, producătorii legali estimează că autorităţile reuşesc să confişte doar 2-3% din totalul ţigaretelor care se vând ilegal. Asta în ciuda mai multor controale ale Fiscului şi poliţiei.
"La începutul anului, 36,2% din consumul de ţigări din România era de contrabandă. De atunci, fenomenul a scăzut până la în jur de 30%, dar este în continuare masiv", a declarat, ieri, Andrei Vasilescu, director corporate affairs la Philip Morris România, unul dintre cei trei mai producători de ţigarete din ţară, alături de Japan Tobacco International şi British American Tobacco.
Unde ajung ţigările confiscate
Legea prevede ca producătorii care deţin peste 5% din piaţă să distrugă pachetele de ţigări ilegale confiscate de autorităţi. Pe lângă mărcile proprii, produse sau aduse ilicit, companiile distrug şi restul brandurilor care nu au reprezentanţă la noi sau sunt de provenienţă necunoscută.
Începând de ieri, timp de patru zile, la fabrica de ţigări Philip Morris din Otopeni se distrug 30 de milioane de ţigarete confiscate de autorităţi. Este a doua acţiune de acest gen a companiei în acest an, potrivit lui Alexandru Deaconu, directorul de vânzări al Philip Morris.
Lucrătorii Vămii au confiscat anul acesta, în medie, câte 20 milioane de ţigarete pe lună, de două ori mai mult decât în 2009, ne-a declarat Dorel Fronea, director adjunct al Serviciului Român de Supraveghere a Vămilor. El spune că "fenomenul s-a schimbat: acum sunt capturi mai dese, dar de cantităţi mai mici, ceea ce denotă că persoanele car