Berlinul şi Parisul au renunţat la orice orgolii şi au decis să facă front comun pentru a asigura coeziunea politică şi economică a Europei. Totodată, s-au angajat să sprijine introducerea unei taxe bancare la nivel mondial.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au dat dovadă de unitate în cadrul summit-ului ce a avut loc luni, după săptămâni întregi în care tensiunea a fost cuvântul de ordine pentru cele două state, a căror bună înţelegere este percepută ca fiind vitală pentru coeziunea politică a Bătrânului Continent, scrie The Wall Street Journal.
Totodată, Merkel şi Sarkozy au reînnoit apelul pentru instituirea unei taxe bancare la nivel mondial şi au promis că vor adresa o scrisoare preşedintelui G20 (grupului marilor ţări industrializate şi emergente) înainte de debutul summit-ului ce va avea loc luna aceasta, potrivit BBC News.
Cei doi lideri europeni au ajuns la un compromis cu privire la principalul subiect care i-a ţinut în corzi în ultima perioadă: cum să ajute zona euro să prevină crize economice de anvergura celei cu care se confruntă Grecia, care să pună în pericol moneda comună.
Merkel a recunoscut că Europa are nevoie de un "guvern economic" mult mai integrat - ipoteză vehiculată de francezi şi mult timp respinsă de germani -, în timp ce Sarkozy a acceptat faptul că o asemenea coordonare trebuie să se realizeze la nivelul întregii Uniuni Europene şi nu aşa cum el insistase iniţial, la nivelul celor 16 ţări din zona euro "Nu vrem să divizăm Europa. Nu vrem membri la clasa întâi şi membri la clasa a doua", potrivit lui Sarkozy.
În ultimele luni, relaţiile franco-germane au avut de suferit pe fondul unor tensiuni rar întâlnite în deceniile anterioare, având în vedere că cele două state au depăşit divergenţele istorice şi s-au aliat în anii '50 pentru a sprijini integrarea europeană. @