Cea mai mare lovitură vine pentru maternitate şi Spitalul „Mavromati“, unde se anunţă şi disponibilizări masive. Bolnavii se tem că vor fi trataţi în condiţii inumane.
Comisiile Ministerului Sănătăţii au decis că unităţile spitaliceşti din Botoşani trebuie să aibă cu 291 de paturi mai puţin. Reducerea vine într-o perioadă în care numărul bolnavilor din judeţ creşte de la o zi la alta.
„În baza rapoartelor depuse de managerii din spitale şi a inspecţiilor făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au luat aceste decizii. Organigrama a venit direct de la minister“, a spus Gheorghe Apetroaie, directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Disponibilizările, iminente
Pacienţii sunt îngroziţi de măsurile ce vor fi puse în aplicare de la începutul lunii viitoare. Aceştia spun că şi aşa erau nevoiţi să stea câte doi în pat. „Ce au de gând? Vor să ne pună să stăm câte patru în pat? Sau să se ocupe de noi pe scaune, în hol? O să ne tratăm acasă cu leacuri băbeşti sau o să murim“, a spus Sofica Bunduc, care suferă de mai multe boli, printre care şi diabet.
Cea mai drastică situaţie este la Spitalului de Obstretică şi Ginecologie, unde din aproape 300 de paturi mai rămân 175. Conducerea spitalului spune că o treime din angajaţi ar trebui să plece acasă, dar că pacienţii vor fi principalele victime. „Cel mai afectat va fi judeţul. Nu vom putea acorda asistenţă şi vor fi trimişi pacienţii la Suceava. Vom spune şi noi: «Mergeţi şi avortaţi acas㻓, a declarat Maria Olaru, managerul Maternităţii.
Zi de doliu pentru Sănătate
Şi la Spitalul de Urgenţă „Mavromati“, unitatea medicală cu cel mai mare număr de paturi din judeţ, situaţia este critică. 90 de paturi din cele 765 vor dispărea în condiţiile în care la începutul acestei luni conducerea spitalului a solicitat la Bucureşti creşterea numă