Dascăl de două decenii la Şcoala Generală „Vasile Goldiş“ din Alba Iulia, Delia Vîlceanu s-a despărţit la sfârşitul acestui an şcolar de a cincea generaţie de elevi, moment de satisfacţie, dar şi de regret.
Profil:
Data şi locul naşterii: 5 septembrie 1971, sat Limba, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu, master în management educaţional, master în servicii publice
Ocupaţie: institutor la Şcoala Generală „Vasile Goldiş“ Alba Iulia
Starea civilă: căsătorită, un băiat
„Ştiam fiecare copil unde stă în bancă, iar acum clasa e goală. Îmi lipsesc foarte mult, îmi lipseşte mai ales acel zumzet pe care îl creau la ore“, ne destăinuie învăţătoarea. A şi ales, de altfel, această profesie pentru că se simte bine în mijlocul copiilor, îi îndrăgeşte.
„Foarte mulţi m-au întrebat de ce nu am renunţat la catedră, având în vedere că am terminat Facultatea de Drept şi Ştiinţe Juridice. Le-am răspuns că eu apreciez mult mai importantă descoperirea şi formarea viitoriilor magistraţi, medici sau profesori“, afirmă Delia Vîlceanu. Adaugă, însă, că ar fi onorată să lucreze în magistratură, dar consideră că în prezent locul dânsei este la catedră.
Repartizată acum 20 de ani, după absolvirea Liceului Pedagogic din Blaj, la şcoala în care predă şi la ora actuală, ţine să sublinieze faptul că a avut de învăţat foarte multe de la două dintre colegele sale mai experimentate. „Am crescut în umbra doamnelor învăţătoare Doina Puican şi Steluţa Mitrofan, la care se ştie că şi muzica bâzâie gramatical“, spune zâmbind.
Elevi în uniformă, ore deschise şi rezultate de excepţie
În urmă cu patru ani, când a preluat copiii de care tocmai s-a despărţit, Delia Vîlceanu a introdus la clasă un nou sistem de predare, prin videoproiector, demonstrând cât de importa