Sezonul cald nu a adus doar fructe şi legume din plin ci şi diverse afecţiuni digestive. În ultima perioadă tot mai mulţi făgărăşeni ajung la spital cu enterocolite. Cauza, spun medicii specialişti, este consumul fructelor nespălate.
În ultima perioadă la secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului „Aurel Tulbure“ s-a înregistrat un număr crescut de făgărăşeni cu enterocolite. Simptomele acestei afecţiuni nu sunt dintre cele mai plăcute: pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, senzaţie de greaţă, vărsături şi chiar febră. „Vara este anotimpul călduros şi, în general, în această perioadă apar afecţiunile digestive. Mă refer aici la colite şi enterocolite, boli diareice în special. Principala cale de transmitere este cea digestivă. Unul din factorii incriminaţi este lipsa de igienă a alimentelor pe care le consumăm“, a spus medicul primar secţia de Boli Infecţioase, dr. Elena Beldescu. Principala cauză a acestei afecţiuni este consumul fructelor şi al legumelor nespălate. Doctorii trag un semnal de alarmă în acest sens. „Fructele, zarzavaturile, mai bine zis orice aliment pe care îl cumpărăm din piaţă, înainte de a fi consumat acesta trebuie foarte bine spălat. La fel ne referim aici şi la păstrarea alimentelor pe aceste temperaturi caniculare. Să nu uităm nici de regula de aur, aceea de a ne spăla pe mâini. Trebuie ca făgărăşenii să evite, pe cât posibil, consumarea alimentelor nespălate“, a mai spus dr. Elena Beldescu.
Aşa că, dacă nu doriţi să ajungeţi la spital, nu uitaţi să spălaţi bine fructele şi legumele înainte să le consumaţi.
(Alina ROMAN)
Sezonul cald nu a adus doar fructe şi legume din plin ci şi diverse afecţiuni digestive. În ultima perioadă tot mai mulţi făgărăşeni ajung la spital cu enterocolite. Cauza, spun medicii specialişti, este consumul fructelor nespălate.
În ultima perioadă la secţia de boli infecţio