Chiar dacă nu s-a dat stratul vacanţelor de vară, manifestările de acest gen atrag deja un public numeros. Este cazul cu Festivalul Molière de la Versailles, ajuns la a 15-a ediţie. Gurile rele spun că atunci când vrei să înţelegi care este diferenţa dintre francezi şi englezi trebuie să te duci la cei doi mari dramaturgi fondatori ai celor două mari culturi: altfel spus la Molière şi la Shakespeare.
Chiar dacă nu s-a dat stratul vacanţelor de vară, manifestările de acest gen atrag deja un public numeros. Este cazul cu Festivalul Molière de la Versailles, ajuns la a 15-a ediţie.
Gurile rele spun că atunci când vrei să înţelegi care este diferenţa dintre francezi şi englezi trebuie să te duci la cei doi mari dramaturgi fondatori ai celor două mari culturi: altfel spus la Molière şi la Shakespeare.
Dacă francezii sunt cum sunt, adică mai frivoli, mai libertini, mai preţioşi câteodată, mai tentaţi de o anume lejeritate în faţa vieţii, ei bine, spun aceste guri rele, faptul s-ar datora lui Molière şi mai ales comediilor sale care ar fi structurat într-un fel subconştientul francezilor. Iar dacă englezii au o altă privire asupra lumii şi a istoriei, o altă sensibilitate şi un alt temperament, mai reţinut şi mai distant, mai prudent şi mai ponderat, acest lucru i s-ar datora deci tragediilor scrise de Shakespeare.
Sigur, această părere trebuie luată ca o speculaţie, ceea ce nu înseamnă că Molière nu şi-a pus foarte puternic amprenta asupra culturii franceze iar Shakespeare asupra culturii engleze.
Să revenim însă la Festivalul intitulat "Luna Molière" şi care se desfăşoară atât în grădinile şi în sălile palatului Versailles, cât şi în oraşul Versailles. Deseori turiştii care se duc să vadă celebrul palat al Regelui Soare descoperă cu uimire că şi oraşul Versailles este absolut minunat, plin de pieţe, palate şi biserici.
Până pe 30