Reprezentanţii Bursei, brokerii şi investitorii recunosc că piaţa locală de capital nu-şi îndeplineşte rolul principal, acela de finanţare a economiei, însă deocamdată au puţine soluţii pentru a schimba această situaţie. Prezenţi ieri la un seminar pe tema pieţei de capital, organizat de cotidianul Bursa, ei au oferit mai mult explicaţii şi mai puţin soluţii. Chiar dacă companiile locale au pierdut în ultimii ani din cauză că au ignorat Bursa, acestea evită să apeleze la finanţare pe piaţa de capital din cauza lichidităţii scăzute. Pe de altă parte, investitorii acuză lipsa instrumentelor şi transparenţa scăzută a companiilor listate.
Puţini mai cred acum în listările marilor companii de stat sau ale unor companii private importante precum BCR, iar majorarea impozitelor aplicate câştigurilor de pe piaţa de capital este un factor în plus de descurajare a investiţiilor.
Poate fi rupt acest cerc vicios? Ce soluţii au actorii pieţei de capital?
Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: Nu există o reţetă de scucces în condiţii de criză care să asigure o creştere a lichidităţii pentru companiile listate la Bursă, astfel încât acestea să devină atrăgătoare pentru investitori şi să convingă companiile din afara pieţei de capital să se listeze. Pe de altă parte, companii precum Diverta care au intrat în insolvenţă ar fi putut avea o situaţie mai solidă acum dacă în anii de dezvoltare ar fi apelat la finanţare prin intermediul Bursei.
Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti: Trebuie să reamintim care este rolul Bursei de Valori, acum când finanţarea a devenit o problemă tot mai importantă pentru economie şi companii. Alături de finanţare, prin listarea la Bursă companiile ajung să aibă o valoare de piaţă şi beneficiază de publicitate gratuită.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor: Nu mai trebuie să st