Procesul Rodicăi Stănoiu cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, a fost amânat, miercuri, în absenţa fostului ministru al Justiţiei, care a depus două adrese la dosar, într-una susţinând că nu poate fi prezentă în sala de judecată deoarece este plecată în străinătate, iar în cealaltă solicitând judecătorilor să stabilească un nou termen pentru angajarea unui apărător.
Prezent la proces, Mihai Ionescu, consilierul juridic al CNSAS, a solicitat respingerea cererii pe considerentul că se încearcă tărăgănarea procesului. „În dosar există cel puţin patru delegaţii avocaţiale, unul din numeroşii avocaţi puteau să se deplaseze până la Oradea, dacă s-ar fi vrut. Pe de altă parte, reclamanta nu dovedeşte în niciun fel că ar fi plecată în străinătate. Nu spune unde este şi nici în ce scop. Plecarea în sine nu este motiv suficient pentru amânare", a comentat Ionescu.
Consilierul juridic a mai declarat că, în realitate, fostul ministru al Justiţiei încearcă să oprească efectuarea unei noi expertize grafologice, dispuse de Curtea de Apel Bucureşti şi menţinută de Înalta Curte, care, în opinia lui, ar susţine verdictul CNSAS ce o acuză pe Stănoiu de colaborare cu Securitatea şi întocmirea a 51 de note informative semnate cu numele de "Sanda". „Dacă reclamanta ar urmări aflarea adevărului, n-ar avea nici cel mai mic motiv să se opună expertizei. Dânsa, în schimb, a folosit numeroase tertipuri pentru a se sustrage de la efectuarea expertizei", a mai arătat Ionescu.
În final, cererea de amânare depusă de Stănoiu a fost admisă, magistraţii Curţii de Apel Oradea stabilind următorul termen de judecată pentru 8 septembrie. Totodată, judecătorii au dispus ca, până atunci, fostul ministru al Justiţiei să depună dovada faptului că a fost plecată în străinătate.
Procesul Rodicăi Stănoiu cu Consiliul Naţion