Universităţile româneşti încearcă să-şi adapteze oferta la piaţa muncii şi pun "la bătaie" mai multe locuri subvenţionate decât cu taxă. În plus, taxele de înscriere au fost "îngheţate". Sursa: EVZ
Locurile de muncă în administraţia publică, una dintre cele mai căutate specializări în anii trecuţi, nu mai sunt sigure, în contextul crizei economice şi al restructurărilor anunţate de executiv.
Iar administraţia nu este singurul astfel de exemplu, valurile de concedieri şi reducerile salariale din domenii ce păreau ofertante până anul trecut vor schimba opţiunile tinerilor care vor să intre la facultate, cred specialiştii din universităţi.
Prin urmare, aceştia încearcă să-i ademenească pe absolvenţii de liceu la admitere (care începe, în majoritatea instituţiilor de învăţământ superior din ţară pe 5 iulie) fie cu mai multe locuri subvenţionate, fie menţinând taxele la valoarea din anii trecuţi.
Mai puţine locuri cu taxă
În concluzie, pentru prima dată în acest an, universităţile încep să ţină cont şi de dinamica pieţei muncii când vine vorba de admitere. "Nu doar criza economică, dar şi rezultatele unor proiecte de cercetare diseminate în universităţi pentru orientarea în carieră - despre care s-a tot vorbit - au început să fie puse în practică", a explicat Mihai Korka, profesor la Academia de Ştiinţe Economice.
Fie că ţin cont de implicaţiile crizei, fie că iau în calcul orientarea în carieră, instituţiile de învăţământ superior fac totul pentru a atrage în continuare studenţi. La Universitatea din Bucureşti (UB), spre exemplu, unde anul trecut concurenţa acerbă a fost la Administraţie Publică, Jurnalism şi Limbi Străine, conducerea a hotărât să ofere mai multe locuri subvenţionate de la buget şi mai puţine cu taxă.
"Absolvenţilor de liceu sau celor care doresc să-şi continue pregătirea în