Croitoru: Excepţiile în domeniul fiscal sunt un cost invizibil, cea mai aspră fiind exceptarea sectorului agricol
PwC: Este nevoie de o strategie fiscală pe termen mediu şi lung care să asigure un regim stabil,
predictibil şi clar
Excepţiile în domeniul fiscal sunt un cost invizibil, întrucât cresc nivelul impozitării efective, cea mai aspră fiind exceptarea sectorului agricol, a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. "În domeniul fiscal excepţiile sunt un rău, un cost invizibil, întrucât creşte nivelul de impozitare efectivă. Cea mai aspră este exceptarea sectorului agricol", a spus Croitoru.
În mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că sistemele fiscale din România sunt "ciuruite" de o lungă listă de excepţii, care scad eficienţa încasărilor bugetare, iar acestea sunt extrem de reduse pentru câtă bogăţie se crede că există în ţară. El a explicat că nefiscalizarea terenurilor sau fiscalizarea într-o măsură foarte redusă a fost unul dintre motivele care au condus la boom-ul imobiliar. Şeful băncii centrale a afirmat la vremea respectivă că România are în prezent o economie nefiscalizată de circa 20-25% din PIB.
Totodată, consilierul guvernatorului BNR a mai spus că salariile preşedintelui, premierului şi miniştrilor sunt extrem de mici în raport cu funcţiile pe care le ocupă şi din acest motiv se menţine ipoteza de corupţie la nivel înalt. "Toată lumea se vaită de salarii, dar toată lumea recunoaşte că salariile preşedintelui, al primului- ministru şi ale miniştrilor sunt extrem de mici, în raport cu funcţia pe care o presupun, şi de aceea menţinem ipoteza de corupţie la nivel înalt. De aceea nu putem avea în Guvern, nu neapărat în cel actual, oameni pregătiţi", a afirmat Croitoru.
Pensionări frauduloase
El consideră că, deşi există o permanentă solicitare din partea