Compania Gazprom ar putea sa inlocuiasca Bulgaria cu Romania in reteaua de conducte South Stream, deoarece Bulgaria a oprit celelalte doua proiecte energetice comune cu Rusia.
Schimbarea Gazprom a venit dupa ce prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a anuntat ca tara sa nu va merge mai departe cu proiectele energetice ruso-bulgare - conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara de la Belene - declarand ca sunt "din punct de vedere economic nerentabile si nerezonabile".
Anuntul lui Borisov a venit la scurt timp dupa ce guvernul bulgar a confirmat faptul ca tara sa are in vedere o posibila gazduire a unor elemente ale sistemului de aparare anti-racheta american pe teritoriul sau. Rusia nu a comentat direct decizia Bulgariei.
Cotidianul Kommersant sustine ca CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a discutat despre o posibila constructie a gazoductului cu ministrul Economiei din Romania, Adriean Videanu.
"Am avut un dialog extrem de clar cu Videanu. Am vorbit cu privire la posibila participare a Romaniei in proiectul South Stream", a declarat Miller. Purtatorul de cuvant al Gazprom a spus ca, in urmatoarele cateva luni, costurile de constructie a proiectului pe terioriul romanesc vor fi calculate.
Costul total al conductei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Noua retea de conducte de gaze naturale va conecta Rusia cu Uniunea Europeana, prin Marea Neagra si Balcani, ocolind Ucraina.
Gazprom ar putea incepe constructia conductei South Stream in 2013. Alexei Miller urmeaza sa viziteze Romania in toamna, pentru discutii suplimentare cu privire la acest proiect.
Compania Gazprom ar putea sa inlocuiasca Bulgaria cu Romania in reteaua de conducte South Stream, deoarece Bulgaria a oprit celelalte doua proiecte energetice comune cu Rusia.
Schimbarea Ga