Corina Tarniţă a obţinut recent Summa cum Laudae pentru cea mai bună teză de doctorat la Harvard. Olimpică având rezultate notabile, a părăsit România cu ani în urmă. A fost primită la Harvard şi a absolvit cu succes matematica. A făcut un master, şi-a luat şi doctoratul şi a fost primită ca cercetător la aceeaşi Meccă a universităţilor lumii: Harvard. În 2006 a fost onorată cu Magna cum Laudae, cea mai înaltă distincţie, la aceeaşi universitate.
Prilejul întâlnirii cu reporterul a făcut-o pe Cristina Tarniţă să tragă un semnal de alarmă cu privire la situaţia din învăţământul românesc şi să sublinieze faptul că americanii, în special cei de la Harvard, se arătă îngrijoraţi de soarta tinerilor învăţăcei români care sosesc acum în număr din ce în ce mai mic în ţara tuturor posibilităţilor, dar şi cu privire la soarta populaţiei de rând. Ne-a povestit cum e viaţa la Harvard, cum a fost şcoala, cum s-a descurcat printre geniile de acolo şi mai ales cum îşi duc acestea traiul de zi cu zi. Despre pasiunile sale şi planurile de viitor, având în vedere faptul că, după doctoratul de succes trecut cu Summa cum Laudae (caz rar: tot la Harvard), românca a fost acceptată recent pe un post de cercetător în matematică la aceeaşi celebră instituţie de învăţământ americană.
Teza sa de doctorat a primit, în 2009, premiul Highbridge, pentru cea mai bună lucrare. Dar de-a lungul anilor a primit nenumărate distincţii din partea Universităţii Harvard, şi nu numai. A scris articole, cărţi, a ţinut conferinţe în marile universităţi ale lumii, una dintre ele fiind celebra MIT - Massachusetts Institute of Technology. Cum a fost primită ca şi cercetător în mediul academic numărul unu în lume, Harvard? Cât se poate de onorant! A primit unul dintre puţinele (numai 12!) locuri de cercetători. O reuşită cu atât mai mare, cu cât majoritatea celorlalte locuri sunt de l