Negocierile romano-americane privind amplasarea scutului american antiracheta cuprind in acest moment aspecte de organizare a acestora- intalniri bilaterale la interval de doua luni, dar si aspecte de fond ale cadrului juridic al acordului si evaluari ale cadrului politic de securitate, ce face posibil acest proiect, a spus joi Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, seful delegatiei de negociere a partii romane.
El nu a putut da nici un detaliu asupra amplasarii interceptorilor, argumentand ca in acest moment se dicuta aceste lucruri, dar a subliniat ca partea romana isi doreste un progres accelerat al discutiilor.
Aurescu a precizat ca pentru acest moment al proiectului romano-american echipa de negociere s-a pregatit foarte serios, grupul interministerial avand 20 de intalniri. Secretarul de stat roman i-a multumit lui Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american seful echipei de negociere a SUA pentru "caracterul deschis si extrem de substantial al discututiilor avute".
Aurescu a mai spus ca in cadrul intalnirii de astazi s-a discutat si ideea conexiunii proiectului american cu cel al scutului antiracheta al NATO si ca in perioada urmatoare cele doua parti vor coopera strans pentru a facilita o decizie colectiva la summitul NATO de la Lisabona.
La randul ei, Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american a spus ca asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu omologii romani pentru a spori securitatea Europei si a consolida puternicul parteneriat cu Romania.
"Alianta noastra este una puternica si sunt increzatoare ca va continua sa se dezvolte pe masura ce vom face eforturi pentru a ne realiza scopul comun, acela de a asigura libertatea si prosperitatea lumii", a spus Ellen Tauscher.
Subsecretarul de stat american a vizitat in urma cu o zi Moscova, dar a refuzat sa precizeze daca a discutat despre scu