Chiar dacă România nu se va putea prezenta în timp util la FMI pentru a obţine cele 850 de milioane de euro din tranşa a patra, pensiile şi salariile de la stat vor fi tăiate din iulie. Tăierea de 25% nu va fi însă completă pentru salariaţi decât de la 12 august. Reducerea pensiilor cu 15% are însă şanse mari să se aplice integral de luna viitoare.
Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, a anunţat că reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar şi cu 15% a pensiilor va fi aplicată începând cu drepturile salariale aferente lunii iulie, astfel că plăţile diminuate vor fi efectuate în luna august.
"În luna iunie nu sunt afectate, începe reducerea din luna iulie, care se plăteşte în august", a spus Vlădescu, la Antena 3.
Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională aceste prevederi. Premierul Emil Boc a anunţat deja că termenul iniţial de 1 iunie este imposibil de respectat, dar mai mulţi oficiali dau de înţeles că Guvernul face tot posibilul ca tăierile să prindă chiar şi numai câteva zile din iunie. „Cel mai sigur pentru intrarea în vigoare a reducerilor ar fi 1 iulie, dar termenul limită, stabilit cu FMI pentru aplicarea reducerilor de cheltuieli este de 28 iunie", au declarat pentru „România liberă" surse de la Ministerul Muncii. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNP), Doina Pârcălăbescu este mai prudentă: „Nu avem nici o dată. Să apară în Monitor şi vedem", a precizat Pârcălăbescu. Potrivit Constituţiei, „legea (orice lege n.r.) se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la trei zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei". Cum în textul aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului nu este specificată nici o dată, legii de tăiere a salariilor şi pensiilor i se aplică articolul constituţional citat. Va intra deci în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitoru