Înfiinţarea Hidroenegetica, unul dintre cei doi giganţi energetici prin care statul vrea să reorganizeze sistemul naţional de producţie, care era programată pentru 1 iulie, ar putea să fie amânată cu două luni din cauza unor probleme cu sindicaliştii Hidroelectrica.
"Suntem pregătiţi să începem de la 1 iulie, dar nu putem din cauza sindicaliştilor. Aceştia au depus la Registrul Comerţului un document prin care se constituie în creditori ai Hidroelectrica în baza unor drepturi salariale pe care le reclamă. Suntem tributari unor mentalităţi mai vechi care vor întârzia acest proiect cu o lună şi jumătate, două. Dar de data aceasta chiar se va întâmpla restructurarea sistemului energetic", a spus Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, dar care se ocupă şi de înfiinţarea Hidroenergetica.
Din componenţa Hidroenergetica vor face parte mai multe hidrocentrale, printre care şi Porţile de Fier, precum şi Electrocentrale Deva, Bucureşti şi CN a Huilei. David spune că Hidroenergetica va avea o capacitate instalată de circa 6.000 MW, adică aproape cât are Hidroelectrica acum, explicaţia acestuia fiind că din cadrul centralelor termo care vor intra în componenţa companiei vor dispărea anumite grupuri sau vor fi înlocuite cu unele noi.
"Vom face mai multe termocentrale atât singuri, cât şi în parteneriat cu investitorii privaţi pentru că toate proiectele trebuie să meargă în acelaşi timp. Avem în program realizarea unei unităţi de 400 MW la Bucureşti Sud de unii singuri şi una de 100 MW tot la Bucureşti Sud alături de o companie turcească. La Deva şi la Paroşeni vom face grupuri de 400 MW, respectiv 250 MW ambele pe gaz", a spus David. Doar pentru susţinerea acestor investiţii, compania va avea nevoie de fonduri de peste 1 mld. euro. "Nu este o problemă în ceea ce priveşte finanţarea. Doar în ultimul an am fost capabili să atragem finanţări de 350 mi