Petrom anunţă sosirea celei de-a doua turbine cu gaze la Brazi. Turbina cântăreşte peste 300 de tone, cu o înălţime de peste 5 metri, lungime de peste 10 metri şi lăţime de aproape 5 metri. Pentru construcţia centralei electrice pe gaze de la Brazi, Petrom a achiziţionat două turbine cu gaze şi o turbină cu abur de la General Electric, ca parte a contractului la cheie, valoarea celor trei turbine reprezentând 17% din investiţiile totale pentru centrală.
"Centrala pe care o construim la Brazi reprezintă cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din România, cu investiţii de circa 500 milioane euro şi utilizează cele mai bune soluţii tehnice în domeniu, în conformitate cu standardele europene de mediu. Lucrările se derulează în parametrii de timp şi cost pe care i-am estimat, astfel încât punerea în funcţiune a centralei să aibă loc în a doua parte a anului 2011. Este un proiect major, care contribuie la atingerea obiectivului strategic de producător important pe piaţa de electricitate din România, cu o cotă de piaţă de circa 10%; în 2012, centrala de la Brazi va asigura circa 8-9% din electricitatea produsă în România", a declarat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energie şi Produse Chimice: .
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, configuraţia centralei este unică în ţara noastră şi îi conferă flexibilitate în funcţionare şi o eficienţă ridicată. Cu două turbine cu gaze, două cazane recuperatoare şi o turbină cu abur, centrala va dezvolta o putere de 860 MW şi va avea o eficienţă crescută, de circa 57%, comparativ cu media de 30% a instalaţiilor din România care dezvoltă puteri similare.
Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizată pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vândut pe piaţa de energie din România.
Pentru transportul turbinelor