Un hormon care are rol de a stabiliza nivelul zahărului în sânge influenţează şi sensibilitatea unei persoane la dulciuri. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Maryland. Mai exact, este vorba de răspunsul indus de hormonul cunoscut sub numele de glucagon, care controlează gustul alimentelor consumate.
Potrivit studiului publicat în ultimul număr al revistei de specialitate "Federation for American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal", există o posibilitate interesantă de a "păcăli" acest hormone prin crearea unor aditivi alimentari care să ajute la schimbarea percepţiei despre mâncare, făcând ca dulciurile să ni se pară mai mult sau mai puţin ... dulci. Afirmaţia îi aparţine dr. Steven D. Munger, autorul studiului, care remarcă totodată că, din punctual de vedere al producătorilor din industria alimentară, această propunere este acceptabilă mai ales pentru că poate duce creşterea vânzărilor. Însă, din punct de vedere terapeutic, experţii susţin că beneficiilor unor aditivi alimentari care să schimbe savoarea unui produs va putea ajuta mult mai bine în tratarea problemelor de comportament alimentar, fie că este vorba de supraalimentaţie, fie că se referă la malnutriţie.
Glucagonul, un hormon secretat de pancreas care ajută ficatul să elibereze în sânge zaharul stocat, acţionează în opoziţie cu insulina, determinând creşterea nivelului glucozei în sânge, în vreme ce insulina provoacă o scădere a acesteia. Dr. Munger şi colegii săi universitari au descoperit prin intermediul acestui studiu că, prin utilizarea unor inhibitori ai receptorilor glucagonului, se poate obţine o scădere considerabilă a nevoii de dulciuri, prin modificarea sensibilităţii papilei gustative, dar şi a reactivităţii la anumite arome şi mirosuri. Specialiştii afirmă că atractivitatea unei