* Reprezentanţii în companiile unde statul este minoritar, obligaţi să-şi doneze indemnizaţiile
Reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie (C.A) şi în Adunările Generale ale Acţionarilor (A.GA.) din companiile private la care statul este acţionar minoritar vor fi obligaţi să-şi doneze indemnizaţiile Fondului de Solidaritate înfiinţat de Guvern.
Anunţul l-a făcut, ieri, premierul Emil Boc, care a subliniat că reprezentanţii statului care nu se vor conforma deciziei vor fi demişi.
Emil Boc a explicat: "Nu vor mai exista salarii ale secretarilor de stat sau ale consilierilor de miniştri sau altor persoane desemnate de minis-tere în C.A. la companiile unde statul are capital minoritar peste nivelul stabilit de lege. Noi nu putem să stabilim indemnizaţii la aceste societăţi private unde statul nu este acţionar majoritar, dar am stabilit foarte clar că toţi reprezentanţii statului, care sunt reprezentaţi în baza legii la aces-te societăţi, vor dona, în mod obligatoriu, sub rezerva pierderii funcţiei, toată acea indemnizaţie în Fondul de Solidaritate. Cei care nu respectă această regulă vor fi demişi imediat".
Premierul a menţionat că funcţionarii publici din ministere care reprezintă statul în C.A. nu-şi vor pierde funcţia din minister, ci numai calitatea deţinută în cadrul CA, în situaţia în care nu se conformează noii decizii a Guvernului.
"Spre exemplu, la compania < Petrom > 20% din salariul directorului general revenea reprezentantului în C.A., inclusiv reprezentantului din partea statului", a arătat Boc.
În ceea ce priveşte companiile cu capital majoritar de stat, premierul a amintit că Guvernul a decis, încă de anul trecut, să plafoneze sumele obţinute de reprezentanţii statului în C.A. la maxim 48 lei (respectiv 1% din salariul lunar al directorului).
Privind salariile mari din companiile de stat, premierul E